Gåturer forebygger vondt i ryggen
Smerter i korsryggen er et av mest utbredte helseproblemene i verden. Beregninger fra 2020 viser at over 600 millioner mennesker sliter med slike plager og de fleste som først har fått smerter i korsryggen én gang, har en tendens til å få tilbakevendende smerter. Sju av ti opplever å få vondt igjen før et år har gått.
Dette var bakgrunnen for at Natasha Pocovi fra Macquarie University, Australia og hennes kollegaer ønsket å undersøke om å gå tur kan forebygge residiverende korsryggsmerter, skriver forskning.no.
Forskerne rekrutterte 701 deltagere som i utgangspunktet var lite fysisk aktive. Felles for dem var at de i løpet av det siste halve året hadde kommet seg etter å ha hatt vondt i korsryggen.
Deltagerne ble delt i to grupper. Den ene fikk ingen spesiell behandling eller oppfølging, men stod fritt til å søke behandling om de ville. Dette er ikke ulikt situasjonen til mange mennesker med ryggproblemer.
Den andre gruppa fikk seks økter med opplæring og instruksjon om å begynne å gå. Opplæringen skulle gi deltagerne innsikt i moderne smerteforskning og mindre frykt for ryggsmerter. I tillegg fikk de altså et gå-program hvor målet var å øke aktiviteten gradvis til de gikk i minst 30 minutter, fem dager i uka.
Forskerne fulgte deltagerne i minst ett år. De som først ble med i eksperimentet, ble fulgt over to og et halvt år til sammen.
Resultatene viste at gå-gruppa klarte seg vesentlig bedre. Det gikk i gjennomsnitt 208 dager før de fikk vondt i ryggen igjen. Deltagerne i den andre gruppa fikk derimot neste episode etter gjennomsnittlig 112 dager.
– Gå-gruppa oppnådde omtrent like gode resultater som man har sett i tidligere forskning på treningsprogrammer, skriver forskerne.
Samtidig er denne behandlingen billigere fordi det ikke koster noe å gå tur.
– Våre resultater antyder at denne intervensjonen kan redusere den personlige og samfunnsmessige belastningen av korsryggsmerter betydelig hvis den iverksettes bredt, skriver forskerne i The Lancet.
Lenker
Les mer om saken i forskning.no
Natasha C Pocovi, m. fl., Effectiveness and cost-effectiveness of an individualised, progressive walking and education intervention for the prevention of low back pain recurrence in Australia (WalkBack): a randomised controlled trial, The Lancet, juni 2024.
Siste nytt
Hvilken effekt har IA-avtalen?
Har IA-avtalen påvirket sykefravær siden 2001, og kan den inkludere flere i ar…
Gir ventetidsløfte
Regjeringen vil snu trenden og få ned ventetidene til sykehusene. I dag present…
Helseministeren går av
Under en pressekonferanse fredag formiddag, annonserte statsminister Jonas Gahr …